Home
Mijn Verhaal
Verliezen
2018
2019
Natoer 2019
Eind Goed Al Goed ??
Kampioenschappen
Verliezen 2006-2018
Slechte vluchten
Invloed inversie
Divisiespel
Duivenweer
Verantwoording
Fotoalbum



 Eind Goed, al goed ???? 

Eind goed, al goed. Als iets goed afloopt zijn tegenslagen snel vergeten. Verliep de laatste vlucht van het vliegseizoen zodanig dat tegenslagen snel vergeten werden? Het antwoord zal per duivenliefhebber verschillen. De laatste vlucht verliep in elk geval weer voorspoedig voor de liefhebbers met goed voorbereide en ervaren duiven.  

Anders ligt het voor de liefhebbers met de minder goed voorbereide en minder ervaren duiven. Voor de liefhebbers die minder dan het 1/3 e deel van de ingekorfde duiven in de prijzen hebben of niet eens op de uitslag staan. Jammer voor hen was het geen: “Eind Goed, Al Goed.” Ook de laatste vlucht verliep voor hen weer niet goed. 

Hoe zag het begin van de uitslag er uit en hoe het einde? Dat zie je in onderstaand overzicht: 

 

 In het hoofdstuk “Mijn Verhaal” schreef ik : “Ik denk wel dat de verantwoordelijken, de concoursorganiserende instanties onder druk van de grote liefhebbers zich nog steeds laten verleiden de jonge duiven te vroeg te lossen”. Dat denk ik nog steeds. Maar ik denk intussen ook dat men zich niet voldoende realiseert hoe voorzichtig men moet zijn als men de duiven lost.  

Vlucht L 38 is daar een goed voorbeeld van. Het weerbericht op 21 september luidde: 

 In het bericht staat: Bij 14 graden is de inversie opgeruimd. Dat is in Nederland en België rond 09.30 u. In Frankrijk rond 09.00 u. De duiven werden om 9.00 uur gelost. Op het eerste oog is dat heel redelijk. Maar….

Als er in het bericht gestaan had: In Frankrijk en België is het mistig, maar die zal in Frankrijk om 9.00 uur opgelost zijn en in België om 9.30 uur dan zou men de duiven nooit lossen als de praktijk anders was dan de verwachting. Als het ter plekke in Frankrijg nog mistig was geweest om 9.00 u. zou men de duiven niet gelost hebben en als de mist opgetrokken was, zou men waarschijnlijk nog even wachten om er zeker van te zijn dat ook elders de mist was opgetrokken.

Als het over inversie gaat handelt men heel anders. Waarschijnlijk omdat je inversie niet ziet en men er om die reden ook geen rekening mee houdt. Een spreekwoord zegt: “Wat een boer niet kent dat eet hij niet.” Ik zou daar een variatie op willen maken. “Wat een duivenmelker niet ziet, dat gelooft hij niet.” Ten minste wat inversie betreft. Dat geldt niet voor iedere duivenliefhebber. Ik geloof er wel degelijk in.  

Op het eerste oog lijkt vlucht L 38 redelijk verlopen. Maar als je naar het bovenstaande en onderstaande overzicht kijkt, kom ik toch tot de conclusie dat de vlucht lang niet voor iedereen voorspoedig verlopen is. 

 

  

In het schema staat de duur van de vluchten van de jonge en de oude duiven. CC Den Bosch is niet opgenomen, omdat die maar een vlucht heeft voor oude en jonge duiven samen. Op de onderste drie regels staan gegevens over het aantal ingekorfde duiven. Op de bovenste regel staat het aantal deelnemers aan de vlucht. Op de middelste regel staat het aantal deelnemers dat op de uitslag staat. Op de onderste regel staat het aantal deelnemers dat niet op de uitslag staat. 23% staat niet op de uitslag.   

Voor de groep met meer dan de helft van de ingekorfde duiven in de prijzen is de vlucht goed verlopen. Sommige liefhebbers hebben bijna al hun duiven in de prijzen en hebben dus in korte tijd bijna al hun duiven thuis. Velen hebben een uur nadat de eerste duif geklokt is nog maar een enkele duif thuis of nog geen enkele. De vlucht duurt veel langer dan je zou mogen verwachten. Bij goedduivenweer is een dergelijke vlucht binnen het kwartier afgelopen. 

Dat de vlucht slecht verlopen is, zou wel eens het gevolg van inversie kunnen zijn. Onervaren duiven hebben daar moeite mee. En er zullen veel onervaren duiven ingekorfd zijn op vlucht L 38. De duiven die pas op de natoer voor het eerst ingekorfd zijn, zijn in elk geval minder ervaren dan de duiven die op de eerste ronde al ervaring opgedaan hebben. Veel duiven zijn pas op de tweede vlucht van de natoer voor het eerst ingekorfd.  

Ik vind dat als er sprake is van inversie, je moet wachten met lossen tot de inversie met zekerheid is opgeruimd. De vraag is: Was er op vlucht L 38 sprake van inversie? Die zou toch op tijd zijn opgeruimd. De werkelijkheid was anders dan de voorspelling. De temperatuur was om 9.00 u. nergens 14 graden of meer. Ook niet in Frankrijk. Zie onderstaande schema’s.

 

 

Op de  afbeelding hier boven staat in het gele vlak de temperatuur gemeten om 10 over 8. In het blauwe vlak staat de temperatuur gemeten om half 10. De duiven zijn gelost om 9.00 u. Zelfs om half 10 was de temperatuur  nog nergens boven de 14 graden. 

In de afbeelding hieronder staat het temperatuurverloop op 21 september van 8.20 uur tot 9.50 uur.

Het feit dat vlucht L 38 zo slecht verlopen is, is niet alleen te wijten aan het feit dat er sprake was van inversie. Ook het weer heeft het verloop van de vlucht beinvloedt. Was er ’s morgens nog een kalme zuid-oosten wind in de loop van de dag nam die toe tot matig. Voor duiven die later op de dag nog thuis moesten komen was dat een extra handicap. Voor duiven die op tijd thuis waren was de wind niet zo’n groot probleem.  

Overigens: Wat is goedduivenweer? Iedereen heeft daar zijn eigen mening over. Op de website van afdeling 3 stond op zaterdag 21-09-19: 

Ik heb in het hoofdstuk: "Wat is goedduivenweer?"duidelijk gemaakt wat ik versta onder goedduivenweer.

 

 

 

Google